Referenssi lisätty 20.01.2018

Joensuun kirkon kattomaalauksien puhdistus

joensuun kirkko2

Joensuun seurakunnan nykyinen ja kolmas kirkko valmistui silloisen Nikolainkadun päähän vuonna 1903. Kirkon on suunnitellut eri puolille maata yli 30 kirkkoa suunnitellut arkkitehti-professori Josef Stenbäck. Kirkko edustaa tyyliltään lähinnä uusgotiikkaa, jonka tunnusmerkkeinä voimme nähdä mm. suippokaaria ikkunoissa, kaariholvissa ja kohti taivasta kohoavissa torneissa. Toisaalta kirkossa on piirteitä jugend-tyylistä, joka Suomessa sai kansallisromantiikan muodon. Tämän tyylin piirteitä ovat runsaat yksityiskohdat ja koristelu, jossa ovat esillä mm. suoma-laisen luonnon aiheet.

Katto- ja seinämaalaukset on Stenbäckin suunnitelman mukaan maalannut August Grönroos v. 1903 ja ne ovat alkuperäiset. Ainoastaan osa eteisen katosta on jouduttu uusimaan vuosikymmenten aikana. Kattomaalauksissa on kuorissa viiniköynnös ja muualla mm. tuomi, pihlaja, kuusi, kataja ja muita puuaiheita. Raamatunlauseet pääoven yläpuolella, lehterillä molempien ovien yläpuolella ja oikealla ylhäällä sekä alttariseinällä ovat tuomio-rovasti Schwartbergin valitsemia ja niissä tiivistyy Raamatun keskeinen sanoma. Katto-kruunut on valmistettu v. 1903 Helsingissä Stenbäckin piirustusten mukaan.

Pahasti nokeentuneet ja pinttyneet holvit puhdistettiin vuonna 2002 valmistuneen peruskorjauksen yhteydessä. Samalla seinien, penkkien ja lattian väri palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Mestarinpuolikas oli tekemässä vaativaa peruskorjausta mm. puhdistamalla kattomaalauksia.

© 2019 Mestarinpuolikas.fi Vanha valtatie 59, 80230 Joensuu. Puh. 050 5283527. Email. teemu.kuivalainen@mestarinpuolikas.fi